Millele sa vihjad?

kolmapäev, august 31, 2005

Whatever. Nevermind.

Sületäis versioone Smells Like Teen Spiritist. Mõned tõeliselt kõrvukahjustavad, aga mõni täitsa hea. Ja rahvustunne saab ka kõditatud, sest muuhulgas on ka Rumala Noorkuu nägemus. Ukulele-versioon on päris kummaline, polkaversiooni link paraku ei tööta. Weird Al on muidugi ka esindatud, Tori Amose fantastilist töötlust paraku mitte. Ju siis on liiga hea.

http://www.aprilwinchell.com/multimedia/

(Samal lehel leidub veel hulgaliselt päris kahtlast materjali)

Närib läbi vinüülikogu.

Vinyl Mine on blog, mille autor kajastab seda, kuidas ta 16 aasta jooksul kogunenud vinüülplaate ja kassette digitaliseerib ning mis mõtted seejuures pähe tulevad.
Kollektsioon ise on kadestamapanev.

http://vinyljourney.blogspot.com/

Antipopi võidukäik.


Built To Spill - Perfect From Now On

Kui seni olen kirjutanud albumitest, mis ilmunud käesoleva aastanumbri sees, siis nüüd teeme ühe tõsise seitsmepenikoormasammu aastasse 1997.
Built To Spilli suure labeli debüüt pakub massiivset kitarrikõla, hetketi justkui ebamaist. Perfect From Now On kõlab ühtse, tervikliku massina, mis plaadiümbrisel küll on lugudeks jagatud, kuid tegelikult muutub ja areneb album lii loomulikult, et lugude vahelised pausid on vaid hetk hingetõmbamist. PFNO ei jäta erilist vabadust, võtab kratist kinni ja tõmbab endasse.
Lõbusaid poplugusid sellelt plaadilt ei leia, BTS on kurb ja pessimistlik, tumedate mõtete ja helide vahelt paistab küll valgust, kuid sellele tõmmatakse kiiresti kardinad ette. Doug Martschi hääl kõlab õrna ning piinatuna ja lood on piisavalt pikad (lühim neist jääb pisut alla 5 minuti), et meieni jõuaks ka kõige varjatumad nüansid tema häälest. Kurbust ja raevu, pettumust ja pisaraid - täiuslik album. Peaaegu.

Seekord ei hakka ühte ega mitut lugu välja valima, nagu öeldud, on see album tervik, millest ma ei söanda ühtki lugu välja rebida.

Ametlik kodu: http://www.builttospill.com/

Ja nagu ikka võid ka plaadi osta: http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000002NC4/ref=m_art_li_2/002-5882773-5942434?v=glance&s=music

teisipäev, august 30, 2005

Tartusse!

Sel nädalavahetusel pakub indie-elamust Tartu, kus toimub festival nimega Eclectica. Mainin ära mõned nimed nagu näiteks Aivar Tõnso, Barbariz, Depoo, Dont ( Ragatmika-Rivo soolo), Kago, Ki Wa, Popidiot... ja igavene posu bände ja artiste, kellest ma pole mitte midagi kuulnudki.
Lisaks muusikale veel seminar subkultuuridest, avalik näidendikirjutamine, filmid (näiteks kasvõi Requiem For A Dream!).. ja veel ja veel ja veel.

http://eclectica.damtan.ee/

Album kui kaduv formaat?

Coolfer ( http://www.coolfer.com/blog/archives/2005/08/in_defense_of_t.html ) arutleb, kas Warneri e-label on märk sellest, et albumiformaat on kadumas. Ja kahtleb selles, arvates, et album on nii artisti kui kuulaja vaatenurgast oluline.
Mina olen nõus. Ka minu jaoks on bändide hindamise puhul eelduseks ikkagi hea album, mitte üksik hea lugu.
Mulle meeldib ka teooria, et üksikute laulude ostmine soodustab keskpäraste bändide karjääri. Eks ta ole.

Kloorimaitseline art-rock.

Clor – Clor

Peale Franz Ferdinandi võidukäiku pudeneb art-rock bände nii uksest kui aknast. Nagu uute trendide puhul tavaliselt ikka, on suur osa sellest järellainest paras soga. Aga õnneks leidub ka pärle.
Clori art rock on lausa nii ’art’, et see rocki osa võib varju jääda. Olgu, nii hull asi siiski pole. Aga Clori puhul on eksperimenteerimist ja põnevaid käike igatahes küllaga ja igav ei hakka. Samas hetketi võib see originaalitsemine ka väsitavaks muutuda ja ülepingutatuna tunduda, aga siiski ainult korraks. Enamasti kõlab Clor loomulikuna, kuigi parajalt hullumeelsena.
Plaadil leidub nii tantsitavat (enamuses) kui ka rahulikku ja unistavat. Ja piirid on hägused – unistav Clor kõlab pigem kui tantsupõrandaäärne melanhoolia kui üksikul metsateel mõlgutatud mõtted ning tantsuline Clor jääb ka vahel poole tantsu pealt mõttesse.
Hommikuseks ülesraputamiseks sobib Clor ideaalselt - katsu sa sellise hulluse peale uniseks jääda.

Esmatutvuseks: Love + Pain, Stuck In A Tight Spot, Dangerzone

Clori kodu: http://www.clor.co.uk/

Osta plaat: http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/B0009Y33TC/026-9979488-3136435

esmaspäev, august 29, 2005

.. aga loodetavasti jääme me sõpradeks.

http://www.independentcollegian.com/media/paper678/news/2005/08/29/ArtsLife/A.Boy.And.His.Band.The.Break.Up-971182.shtml

Ma arvan, et artikli autor lihtsalt ei suuda ilma keerutamata öelda, et tegelikult Crazy Frog talle täitsa meeldib.

Legendaarsed jäljed heliribal.

The Peel Tapes on leht, mis nagu nimest järeldadagi võib, jagab linke, mis viivad John Peeli saadete salvestusteni. Lingid aeguvad ja vahetuvad lühikese ajaga, seega tasub tihti käia ja uurida, kas miskit uut on juurde tekkinud.

http://www.jonhorne.co.uk/jptapes/jptapes.html

pühapäev, august 28, 2005

Mitte enam nii vaikne.


Bloc Party - Silent Alarm Remixed

Bloc Party on minu maailma väga ülbelt sisse murdnud. Tegelased, kellest ma esimest korda kuulsin alles umes aasta tagasi, millalgi eelmisel suvel ja siis ka ainult ühe NME lugejakirja kaudu, mille autor kuidagi uskuda ei tahtnud, et BP on Harry Potteri ehk siis Daniel Radcliffe'i (mul pole aimugi, kuidas seda nime kirjutatakse, kui see ülepea õige nimi on ja kui aus olla, on mul ka üsna ükskõik, andke mulle andeks) üks lemmikutest. Suvaliselt muusikakanalilt Banquet'i video nägemine pani juba natuke kõrvu liigutama ja debüütalbumit ootasin ma kannatamatult ja pikikõrvu.
Album tuli ja lõi pahviks. Kui ma peaksin näiteks koostama 2005 aasta parimate plaatide edetabelit, siis Silent Alarmi näol on tegu kindlasti ühe favoriidiga.
Aga seda, et BP selle aastanumbri sees veel korra jalust rabada suudab, ei osanud ma uneski näha. Ja tegelikult ju peaaegu sama plaadiga. samade lugudega vähemalt, uues kuues. Kipub vist sinnasuunas, et aastalõpu top-kümnesse tahab trügida kaks samade lugudega plaati samalt esitajalt. No see on midagi uut.
Tavaliselt suhtun ma remixidesse päris suure skepsisega, aga BP puhul ei tekkinud hetkekski mõtete, et on nüüd vaja hakata häid lugusid ära rikkuma. Sest tantsulised/tantsitavad on nad niikuinii. Ja Banquetist tehtud remixi olin ma juba varem kuulnud ja see jättis väga hea mulje. Ja muidugi töötluste tegijad! Mogwai, Ladytron, M83, Four Tet.. Sealt lihtsalt peab midagi head tulema.
Ja tulebki. Lausa väga head.
Kogu album on otsast otsani täis laetud sellist energiat ja jõulisust, mis paneb peale magamata ööd kell 8 hommikul mööda tuba ringi kekslema ja tantsima. Noh, sellised ekstreemsused ei pruugi kõigi puhul kehtida, ärge mind kohtusse kaevake, kui nii ei juhtu.
Ses mõttes üllatusi ei ole, et parimad lood on endiselt parimad ka teises versioonis. Üllatav on aga see, kui head need lood on. Banquet on endiselt vapustav ( kui sa pole uurinud mu eelmist BP teemalist postitust, siis võta teadmiseks, et plaadil olev remix valmis originaaliga paralleelselt). Positive Tension, mis ka originaalina üks mu vaieldamatutest lemmikutest on, vaat et lausa ületab algse versiooni. Mogwai ümberplaneeritud Plans tekitab meeldivalt hõljuva tunde.
Tegelikult ei peagi selle plaadi kohta muud ütlema kui et isegi minusugune indie-aanlane, kes tavaliselt tantsimisele õllelibistamist eelistab, läheks selle albumi järgi ennast hingetuks tantsima. Ja see on päris hea näitaja.

Esmatutvuseks: Banquet, Positive Tension, Plans, Price Of Gasoline, The Pioneers

Kuula mõnda näidet Scenestarsi üliinformatiivse kirjutise lõpus http://scenestars.net/2005/07/bloc-party-remixes.php

Vaata BP ametlikku kodu http://www.blocparty.com

Ja osta album siit http://www.lasering.ee/index.php?make=item_show&toote_id=11556
või siit http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000AL6W10/002-5882773-5942434?v=glance

Kaotatud ja leitud.

Lostbands tutvustab kollektiive, mis pole kunagi jõudnud kuulsuse ja populaarsuseni, kuid mis väärivad kuulamist ja tutvumist.

http://lostbands.blogspot.com/

reede, august 26, 2005

Ei midagi veidrat?

Guardian räägib Sigur Rosiga http://www.guardian.co.uk/arts/fridayreview/story/0,12102,1556102,00.html

Tavapärane ülevaade kuulsatest fännidest ja sellest, kuidas kriitikud kokutama ja totrusi rääkima hakkavad, kui nendest kirjutada tuleb.
Bändi kohta, mis laulab väljamõeldud keeles ja paneb albumi nimeks ainult kaks sulgu, on ehk pisut kulmukergitamapanev väide, et nad üritavad olla võimalikud loomulikud ja normaalsed. Aga küllap see nii ongi. Ilmselt lihtsalt teine - ja ilusam - maailm.

Hullumeelne ja jabur...matus


Arcade Fire - Funeral

Jah, ega see uus plaat muidugi ei ole. Uudne siiski endiselt. Ja lõplikult suutis see kollektiiv mind lummata alles mõned kuud tagasi. Varem tundus küll hea, aga kuidagi oskasid need kõige parmad lood minust mööda minna. Nüüd tuli Arcade Fire minu jaoks uuesti ja lõi mõneks ajaks päris jalust maha.
Neighborhood #2 (Laika) hoidis mind kõigepealt kõvasti kinni. Lugu lõpuni ja jälle uuesti käima ja uuesti ja uuesti. Mitte, et teised alla jääks. Ja kui kogu album oleks otsast otsani täis selliseid lajatavaid hitte, siis väsiks päris ruttu ära. Ja oma võlu on tõesti igal lool sel plaadil.
Arcade Fire'it on korduvalt nimetatud maailma parimaks uueks bändiks. Ja miks ka mitte, kuigi ülivõrded on alati küsitava väärtusega. Võib-olla kuu aja pärast nimetan ma juba järgmist bändi maailma parimaks. Ilmselt nimetakski. Seega ütleme konkreetselt kuid taganemisteed jätvalt, et ilmselt on tegu ühe maailma parima uue bändiga. Alati tasub loota, et neid parimaid on rohkem kui üks. Kuigi sellist jaburalt fantastilist ja jalustrabavat maailma nagu Arcade Fire oma muusikas loonud on, juba kergelt ei ehita.
Fännidest ja populaarsusest neil hetkel puudu ei tule, kontserdid lähevad täismajadele ja austajate hulka kuuluvad ka näiteks David Bowie ja Brian Ferry. AF-i liider Edwin Farnham Butler III aga kurdab juba, et populaarsuse raske koorem röövib neilt liiga palju väärtuslikku aega, mis tuleks kulutada hoopis laulukirjutamisele. Loodetavasti leitakse see aeg siiski kuskilt, sest järge ootan ma juba praegu.

Esmatutvuseks: Neighborhood #2 (Laika), Crown Of Love, Rebellion (Lies)

Bändi kodu: http://arcadefire.net/

Bloc Party XFM-is

XFM ajas juttu Bloc Partyga. Teemaks remiksidealbum "Silent Alarm Remixed", mis pealiskaudsel kuulamisel tundub olevat väärt süvenemist ja seda, et temast millalgi ka pikemalt kirjutada kui laisk blogard suvatseb.
Bänd räägib remiks-albumi saamisloost ja mainib ära oma lemmikud sellelt. Uus singel ilmub neilt samuti, peale mida lubatakse mõneks ajaks avalikkuse silma alt kaduda.
Olgu, aga tulge ruttu tagasi!

Pikk jutt siit: http://www.xfm.co.uk/Article.asp?b=news&id=110964

neljapäev, august 25, 2005

Vaata Franz Ferdinandi uut videot

Franz Ferdinandi uue plaadi esimene singel "Do You Want To" on tulekul, video juba vaatamiseks valmis:

http://www.mtv2.com/#videoPremiere/1508162/

kolmapäev, august 24, 2005

Cliptip - muuvid

Cliptip on blog, mille iga sissekanne juhatab meid mõne muusikavideoni. Ja Cliptipil on pealegi väga hea maitse. Bloc Party, The Go! Team, Soulwax, LCD Soundsystem, Massive Attack.. ja neid jätkub veel.

http://cliptip.blogspot.com/

Uus B&S jaanuaris.

Belle & Sebastiani fännide rõõmuks on järgmist albumit oodata juba varem, kui algselt loota oli, B&S'i seitsmenda albumi "The Goalkeepers Revenge" ilmumistähtajaks on sätitud jaanuar 2006. Viimased kuud ongi veedetud Los Angeleses Beck produtsendi Tony Hofferiga uut materjali salvestamas.
Elame-näeme, palju uus produtsent B&S'i muudab. Igatahes - ootame jaanuari.

Levikas levist väljas.

Juba on kosta olnud nurinaid inimestelt, kes Levikasse minna soovides end kinnise ukse tagant on leidnud. Täna ilmus juba ka nupp Päevalehes ja tundub, et asi on lõplik.
BNSi teade ka:
TALLINN, 24. august, BNS - Aastaid muutumatul kujul Tallinna vanalinnas Olevimägi 12 tegutsenud boheemlasliku seltskonna üks lemmikpubi Levist Väljas pandi ümbruskonna elanike survel kinni, kirjutas Eesti Päevaleht.
"Ööelu oli liiga kärarikas, sumin ja jõmin käis pubi ees hommikuni. Sinnakanti tekkisid elanikud ja selliselt me edasi tegutseda ei saa," ütles pubi tegevjuht Madis Kaasik.

Ei tea, kas on praegu veel vara loota, et siinmaal kodanikualgatuse korras midagi toimuma hakkaks? Vähemalt laiema üldsuseni jõudev pahameelepuhang või mõni protestiaktsioon. Kasvõi midagi sarnast, nagu siis kui Hugo Boss pool Rahva Raamatust ära haukas.

John Peel Day 13.10

BBC Radio 1 on ametlikult teatanud, et esimene John Peelile pühendatud päev toimub sel aastal, 13. oktoobril. Päevaga peetakse meeles Peeli panust ja pühendumust muusikale. Radio 1 loodab, et selle päeva tähe all korraldatakse võimalikult palju üritusi ja kontserte; raadio koduleht pakub selleks vajaminevat infot, abi ning paneb välja ka logod. Oodata on ka Radio 1 enda korraldatavat kontserti, Londonis muidugi.

Eks näis, ehk võtab ka Eestis mõni aktivist asja käsile. Kontsert Röövel ööbikuga peaesineja rollis sobiks näiteks ju küll.

http://www.bbc.co.uk/radio1/alt/johnpeel/johnpeelday/

teisipäev, august 23, 2005

Kohviradio Live 24.08 kell 20.00

See on siis homme juba:

Sel kolmapäeval, kell 20.00 on robotnukkude asemel Kohviradio eetris ehtsad saatejuhid. Tunni jooksul valivad oma lemmikpalu Fuks & Praks.Saate mentor on Hubert Veldermann.Olete oodatud kuulama!

www.kohviradio.com

http://www.placebo.pri.ee/

esmaspäev, august 22, 2005

Häkker(id) RIAA kodulehel.

RIAA (Recording Industry Association of America) koduleht nägi paar päeva tagasi mõneks ajaks välja selline: http://ufies.org/archives/riaa-hacked.png Ohh seda irooniat. Miks see küll muigama paneb?

indielivepics

http://mpetesch.free.fr/ pakub paraja portsu fotosid erinevatelt kontsertidelt. Algab Suede'i kontserdiga 1993. aastal ja jõuab välja meie käesolevasse suvesse, hetkel viimane kontsert juunikuine Kasabian. Nende vahele mahuvad näiteks Placebo, Arcade Fire, Yo La tengo, Mogwai, Sigur Ros, Franz Ferdinand ja nii edasi ja nii edasi. Vaatamist jätkub.

Spoon - noitciF emmiG?

Stereogum on kirja pannud vahva, kuigi tõepõhjata, kuulujutu, mis puudutab Spooni Gimme Fiction-nimelist albumit. Kõlakas ise selline, et algselt olid lood plaadil täpselt vastupidises järjekorras ning pöörati alles hiljem pea peale. Väidetavalt peaks niigi väga hea plaat tagurpidi kõvasti parem olema. Pole ise tagurpidist järjekorda proovinud, teen selle ehk ära kunagi, kui laiskusest üle saan.
Paraku lükatakse see armas kõlakas ümber, aga äkki peakski välja andma ka tagurpidise versiooni.

Kõlakas: http://www.stereogum.com/archives/001723.html

Kõlakas ümberlükatud: http://www.stereogum.com/archives/001730.html

Spoon: http://www.spoontheband.com

R.I.P. Bob Moog

Ajuvähk viis meie seast Bob Moogi, kelle panust muusikamaailma ma isegi ei ürita kuidagi kokku võtta.

http://www.moogmusic.com/

Madhouse goes rock 26.08

reede 26.08.05 klubi Võit (endiselt õnnepalee taga) Madhouse Goes Rock nimelise ürituse raames ansambel Solovei Razboinik, plaatidelt mängivad rocki, indierocki ja indiedance'i härrased Morna, Nestor ja Saaremets. pilet 75, kui registreerid nimed aadressil siim@ekspress.ee, jääb üks kahekümneviiekas alles. Täpselt ei tea, aga küllap nii kaheksa-üheksa ajal algab.

pühapäev, august 21, 2005

How indie can you be?

Radiohead on jälle stuudios ja jätkab tööd oma seitsmenda albumi kallal stuudios, mille nime ei nimetata, linnas, mille nime ja asukohta ei öelda. Tavapäraselt salapärane.
Äsja oma leibeli loonud Elijah 'Frodo baggins' Wood on juba poolnaljatamisi lubanud Radioheadi iga kell oma tiiva alla võtma, kuid bänd on oma 'kodutusega' ilmselt küllaltki rahul. Bändi esindaja on öelnud, et nad ei otsi hetkel plaadilepingut ning kui plaadifirma valimiseks minema peaks, valiksid nad hea meelega 'vana EMI', mille jaoks oli muusika tähtsam kui aktsionärid. Mis läinud, see läinud.

Uue plaadi valmimisega hoitakse soovijaid ka kenasti kursis http://www.radiohead.com/deadairspace/

Xiu Xiu & Devendra Banhart - s/t

Lemmikutest on alati suur rõõm juttu teha, täna lausa topeltrõõm. On põhjust kirjutada kahest mu lemmikust korraga. Nimelt on Xiu Xiu valmis saanud oma versiooni Devendra Banharti The Body Breaksist ja Banhart omakorda näitab, kuidas tema aru saab loost nimega Support Our Troops.Ning muusikute vastastikused auavaldused on mahutatud ühtsele vinüülsinglile. Maarjamaa poodidest seda mõistagi otsida ei tasu, õnneks saab maitse suhu Everything Is Fire vahendusel http://everythingisfire.com/index.php?title=xiu_xiu_aamp_devendra_banhart_xiu_xiu_aa_2005&more=1&c=1&tb=1&pb=1#trackbacks

laupäev, august 20, 2005

Muuvid: Sigur Ros, White Stripes ja teised.

320by240 on nii lahke ja näitab meile häid muusikavideoid. Hetkel veel tillukeses kollekstsioonis on näiteks White Stripes, Sigur Ros, Iron & Wine ja The Shins. lootust antakse, et kogu paisub lähiajal.

http://www.320by240.com/

Do They Know It's Hallowe'en?

Heategevus ei maga. Nagu ka paroodia. Rääkimata heategevusparoodiast, mis samuti heategeva iseloomuga. Live8-eufooria pole veel täielikult vaibunudki aga juba on töös uued mõtted ja projektid. Ning praegu, kui juba mitmeski stuudios jõulusingleid vormitakse, on valmis saadud lugu nimega Do They Know It's Hallowe'en, mis küll ales oktoobris ilmub, aga kuulatav on juba praegu ametlikult kodulehelt, mille lingi leiad paar rida altpoolt.
Ja sellest rääkimiseks on ikkagi põhjust ka. Nimelt teeb sel teosel kaasa paras ports igati austusväärseid indie-kangelasi. Muuhulgas näiteks Beck, Arcade Fire, Postal Service, Devendra Banhart, Peaches ning sugupüstol malcolm McLaren.
Kaasosalisi ja lisainfot vaadata ning lugu kuulata saab siit: http://www.vice-recordings.com/halloween/

esmaspäev, august 15, 2005

Under Marié - This Room So Small DP

Under Marié käis stuudios ja lindistas 8 lugu, millest sai kokku This Room So Small DP. Enne kui fantaasia lendama hakkab, teeme selgeks, et DP tähendavat Demo Play ehk maakeeli miks mitte lihtsalt demoplaat.
Mõnusalt uneleva Be Not Here'iga algab ja moodustab kokku mõnusa portsu kergelt melanhoolset muusikaelamust.
Kõik 8 lugu on ilusasti netis olemas http://www.undermarie.ee/ - ilusasti valmis, et endale arvutisse tõmmata ja parimal juhul sealt edasi oma iPodi. Eriti hästi sobib kuulamiseks vihmaeelses päikesepaistes jalutades ja soundtrackiks varasügisestele mõtetele.

Esimeseks tutvuseks: Regginald E; Be Not Here

pühapäev, august 14, 2005

Radio David Byrne

Talking Headsi David Byrne on juba mõnda aega edastanud oma isiklikku interneti-raadio show'd, tänu millele on meil au osa saada tema mitmekesisest muusikamaitsest.
Lisaks vanadele tegijatele nagu Rolling Stones, Love ja Can, leidub praeguses playlistis ka selliseid nimesid nagu The Beta Band ja Dungen ( ehk parimas mõttes friik Gustav Ejstes oma ühemehebändiga )
Radio David Byrne: http://www.davidbyrne.com/radio/index.php

Esimene post: häbelik ja sisutu.

Tere.
Esimene samm on alati kõige raskem. nagu ka blogi kõige esimene post. Aga räägin siis asjast.
Minu tagasihoidlikult auahne plaan on käima lükata eesti keeles ja loodetavasti arusaadavalt kõnelev (olgu, kirjutav) blog, mil teemaks muusika. Indie-rock, indie-pop... Ja kõik, mis sellega seondub. Minu arvates.
Esialgu aitab lobast.
Kuna esimesed postitused ON ebameeldivad, tuleb see kohe ära lõpetada, käima lükata midagi head, näiteks midagi Sigur Rosilt või Modest Mouse'ilt ning rahulikult pühapäeva nautida.
Sina aga võid endale kinkida üllatusterohke teatrielamuse ning osta pileti " Seitsmele samuraile" http://www.no99.ee/et/lavastused/?event_id=6
On nii vaatamist kui ka ülimõnusat kuulamist, sest igale etendusele luuakse koha peal originaalmuusika, mille eest hoolitsevad Tanel Ruben, Raun Juurikas ja Dimitri Dimitrenko.

Häid elamusi!