Millele sa vihjad?

kolmapäev, september 21, 2005

Takk...


Sigur Ros - Takk...
(EMI)
2005

Island on minu kujutlustes juba mäletamata aegadest alates esinenud müstilise ja uskumatu imedemaana, kus geisrite ja kivististe vahel kasvavad puud, mille okstel ripuvad viljadena andekad muusikud. Ja hämmastaval kombel ei lähe ükski neist viljadest mädanema.
Sigur Ros sobib seda kujutlust nii omaltpoolt tõestama kui ka sellele unenäole taustamuusikaks. Mis nende muusikagi on kui mitte üks suur ja ilus unenägu.
Sigur Ros on veelgi eksperimenteeriv ja katsetav kui varem, samas kõlavad nad kuidagi väga tuttava ja omasena. Kuid selle tuttavuse ja ehk lausa kodususe kõrval on albumit kuulates kogu aeg vaikselt kripeldamas mingi eriline tunne. Justkui oleksid tunnistajaks millelegi enneolematule, revolutsioonilisele, maailma ja ühiskonda muutvale.
Ja mille muuga kui sellise tundega eristuvad lihtsalt headest bändidest, lauludest, albumitest need kõige paremad, meistriteosed.
Takk... on meistriteos.
Võib-olla Sigur Rosi väga alternatiivsete standardite kohaselt on Takk... popmuusika, näiteks ()-ga võrreldes, mõtle - nad isegi laulavad keeles, mis päriselt olemas on. Mitte et suurem osa inimestest islandi keelel ja Sigur Rosi Hopelandicul vahet suudaksid teha.
Riskides minna eriti moosiseks, võiks öelda, et Takk... on rohkem kui album, Takk... on kogemus, teekond tundmatuses, ehk selles samas unenäos või muinasjutus.

Takk.../Aitäh...

www.sigur-ros.co.uk - lehel on ka päris paras ports mp3-sid, küll veel mitte uuelt plaadilt.

www.sigur-ros.is